Scurta descriere a diamantului ….

Diamantul este un mineral considerat piatra pretioasa. Din punct de vedere chimic, acesta este una dintre formele de existenta ale carbonului. In anul 1797 Chimistul englez Smithson Tennant descopera ca diamantul este format din carbon. Acesta realizeaza un experiment prin ardere a diamantului intr-un mediu de oxigen, rezultatul experimentului fiind gasirea unor resturi de dioxid de carbon.

Diamantul se cristalizeaza in mod natural intr-un sistem  cubic si ajunge la o duritate maxima de 10 pe scara Mohs. Duritatea diamantului variaza insa de gradul de puritate al pietrei.

Datorita puritatii sale, diamantele pot fi slefuite doar cu pulbere de diamant si din fulerita.

Masa unui diamant se exprima in carate (ct.), un carat de diamant fiind echivalent cu o greutate de 0,200 de grame.

Diamantele se formeaza la adancimi foarte mari, acolo unde temperatura si presiunea sunt foarte ridicate. Microdiamantele se pot forma si la caderea meteoritilor pa pamant, datorita faptului ca se creeaza conditiile necesare pentru formarea acestui mineral, anume temperatura si presiune mare la contactul cu dioxidul de carbon.

Diamantele dispun de calitatea de a avea culoare. In functie de aceasta, diamantele sunt impartite in COLORLESS si FANCY. Cel mai des utilizate pentru realizarea bijuteriilor sunt cele COLORLESS. Nuantele de culoare sunt considerate de la D, fiind cea mai buna si apreciata culoare a diamantului, si terminand cu Z, ceea ce inseamna cel mai galben sau maroniu diamant. Orice culoare sub Z a diamantului face ca acesta sa fie considerat diamant FANCY. Diamantele COLORLESS sunt mai apreciate deoarece acestea se gasesc mai rar decat cele FANCY. Insa nici acestea din urma nu trebuie subapreciate, iar aici reamintim de renumitele diamante albastre, verzi, galben-portocaliu, rosii sau roz. Aceste minerale tind sa isi imprumute culoarea din mediul in care  se formeaza.  Cele mai intalnite diamante FANCY sunt maronii si galbene, insa cele mai rare sunt diamantele ROSII si VIOLET. Astfel ca diamantele in culori sunt in general considerate foarte rare si pretioase, desi nu fac parte din scala standardizata a culorilor diamantului.

Cele mai faimoase diamante ale lumii

Claritatea unui diamant este si aceasta variabila, incepand de la FL (fara defect sau flawless). SI si I (1,2,3) sunt diamantele considerate ca avand cel mai mic grad de claritate. Dincolo de aceasta clasificare, se mai poate vorbi si despre diamantele EYE CLEAN (curate la vedere), acestea neavand incluziuni vizibile cu ochiul liber.

Diamantele sunt considerate mai valaoroase sau mai putin valoroase in functie de taietura si forma lor. Cea mai cunoscuta forma de taietura a diamantului este BRILIANTUL CLASIC, acesta dispunand de 57 de fatete. Taietura diamantului variaza pe o scara de la IDEAL la MEDIU. Forma diamantului este rezultatul final al prelucrarii pietrei, taierea si slefuirea. Exista cateva forme cunoscute de taiere a diamantelor : briliant, smarald, bagheta, marchiza, trillion si princess.

Aceasta scurta incursiune in ceea ce este un diamant, modul in care se prelucreaza si modalitatea de apreciere si de valorizare are scopul de a ne invata ceea ce inseamna cateva dintre bijuteriile pe care le purtam sau pe care ne dorim sa le purtam.

Oricat am cunoaste despre aceste minerale, pietre sau oricum vrem sa le numim, cert este ca detin calitati estetice remarcabile, jocuri de lumini sau FOCURI fascinante. Lumea unui diamant pare infinita, fie ca privim prin conul unui briliant de 0,1 ct sau de  10 ct. Este o lume invizibila fascinanta, care reuseste sa atraga privirea pana si a celor mai putin cunoscatori si interesati de accesorii, bijuterii si altele asemenea.

Masurarea diamantelor

Alexa Radulescu

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: