Emile Galle si inovatia in realizarea obiectelor decorative din sticla

Nascut in Franta in 1846, Emile Galle a studiat cu pasiune chimia, botanica si arta. Acestea sunt cele trei domenii de majora inspiratie in arta ce urmeaza sa o realizeze ani mai tarziu, incepand cu 1889.

Galle a realizat in atelierul sau doua tiputi de sticla, poemele in sticla si ceea ce se va nu mi Galle Industrial, aceeasi tehnologie de a realiza obiecte din sticla multistratificata. Galle Industrial a fost considerat de Galle la fel de pretios si demn de a-i purta semnatura, insa tehnica de realizare dura mai putin, iar costurile de realizare erau mult mai mici, facand ca afacerea sa devina si profitabila.

Emile Galle a fost considerat la vremea sa, dar si in prezent, un inovator in ceea ce priveste tehnologia si un creator de Scoala. Tehnica sa presupune sculpturi realizate in sticla cameo, sculpturi realizare 100% manual, avand o gama foarte variata de culori. Cele mai cunoscute dintre obiectele decorative ale atelierului sau sunt cele care prezinta modele florale. Procesul de realizare presupune o imbinare intre chimie, arta si botanica. Tehnologia s-a bazat pe suprapunerea mai multor straturi de sticla de diverse culori. Pe obiectul realizat initial se sulpteaza printr-o tehnica chimica motivele in majoritate florale. Motivele ce se doresc a fi pastrate se acopereau cu un lac protector apoi obiectul era intr-odus in acid fluorhidric, astfel incat straturile neprotejate de lacul protector se decopertau.  Apoi se realizau alte motive florale pe partile de sticla decopertate, se aplica acelasi lac, repetandu-se procesul pana cand obiectul ajungea la forma sa finala.

 Emile Galle a fost unul dintre puternicele personalitati artistice care au influentat curentul Art Nouveau, iar la vremea sa tehnica utilizata a fost copiata de alti sticlari, printre care si sticlari romani contemporani.

Obiectele realizate dupa primul razboi mondial au fost semnate diferit, fiecare obiect Galle purtand dincolo de semnatura o steluta plasata dupa numele GALLE. Galle original au fost realizate pana in anul 1936, cand fabrica de sticla Galle si-a incetat activitatea.

Alti sticlari contemporani cu Galle, cum au fost Schneider (numit si Charder), De Vez au adus si decoruri diferite de cele florale, cum ar fi peisajele lui Daume Nancy. Tehnologia de realizare a sticlei in stil Galle, Daume Nancy presupune de fapt realizarea unui basorelief in sticla, pe care se poate interveni in maimulte procese si pe care se pot aplica si tehnici precum gravura sau alte tipuri de tratamente chimice specifice.

Alte obiecte decorative din sticla realizate printr-o tehnologie complexa sunt cele din opalina. Aceste tipuri de obiecte de realizeaza si in prezent in fabrici de sticlarie. Mai mult decat atat, opalina, ca material si sticla se utilizeaza si in alte domenii de activitate, preum design-ul interior.

Opalina este considerata una dintre cele mai stralucitoare, uimitoare si luminoase sticle care se pot produce. Dincolo de proprietatile estetice ale materialului in sine, procesul de realizare presupune investirea la temepraturi ridicate pentru realizarea formei obiectului. Ceea ce este si a fost foarte interesant pentru sticlarii vremii a fost faptul ca prin contactul cu temperaturi ridicate, aceasta capata o culoare semitransparenta iar prin propagarea luminii trece de la tonuri calde la tonuri reci, facand din aceasta sticla una de pret din punct de vedere estetic si tehnic pentru realizarea obiectelor decorative de mici sau mari dimensiuni.

Alexa Radulescu

Leave a comment