O calatorie de suflet prin Bucuresti – Hanul cu Tei . Formula As *articol*

Icoane, argint si corabii

Chiar langa galeria de pictura, e un magazin de antichitati. Intr-o savuroasa devalmasie, aici te farmeca bijuterii de aur si argint, alaturi de tacamuri vechi de argint, alama si alpaca, starnind reverii interbelice. “Cele mai cautate sunt tacamurile din argint”, spune patroana galeriei, Ligia Radulescu, al carei magazin, numit “Almar”, rezista de 15 ani la hanul artelor. “Cat despre bijuterii, sunt de toate. Doar cele cu adevarat vechi sunt tot mai rare. Dar tot mai pot fi gasite si inele art deco, de 100 ani, pe care bijutierii din ziua de azi nu le mai pot face!” “Aveti si tabachere de argint?” – iscodesc curios. “Avem tabachere si pudriere din argint, alpaca si alama argintata, si din tot soiul de aliaje de argint. Sunt modele vechi, lucrate manual. O pudriera din argint, daca e foarte decorata, costa 6-7 milioane”.

O calatorie de suflet prin Bucuresti - Hanul cu TeiMagazinul de antichitati 

Chiar langa argintarii, vad un raft cu portelanuri de Rosenthal, iar deasupra, parca intregind atmosfera, masoara timpul cateva pendule, pazite de tablouri vechi si de niste icoane splendide, multe mai vechi decat hanul. Apoi vin obiectele insolite. Pe un raft, arunca sclipiri complice siruri intregi de medalii, decoratii si monede vechi: iubirile aprinse ale colectionarilor! “Fiecare are istoria ei, caci sunt adunate din toata lumea! Nu-s numai romanesti, sunt si medalii straine. Le aduc oameni de toate varstele. Sunt si tineri care le mostenesc din familie si nu stiu nimic despre ele”. Farmecul straniu al galeriei e sporit si de niste corabii mari, cu panze, care plutesc prin aer. “Nu-s vechi! Sunt facute de un pasionat care le aduce la noi, copii fidele ale unora care au existat cu secole in urma. Se vand foarte bine. Le cumpara si romani, si straini. Nu-s scumpe, desi se fac foarte greu: costa circa 7-8 milioane.”
Ma interesez de istoria magazinului. Rezista comertul cu antichitati, in lumea noastra, asa de instrainata de frumos? “Tatal meu a fost inginer de profesie, dar e pasionat si de arta si de istorie”, imi raspunde Alexa Radulescu, tanara fiica a patroanei. “Si, intr-o zi, s-a gandit sa faca si altceva decat poduri, asa ca s-a hotarat sa deschida galeria asta de antichitati. Incet-incet, pasiunea lui a-nceput sa dea roade. Tot el ne-a inspirat si noua patima lui pentru obiectele vechi. Eu stau aici inca de pe cand aveam 9 ani, si m-am indragostit de meseria asta. E drept, nu te imbogatesti peste noapte, dar ai un venit mic si sigur. Si desi eu sunt studenta acum la relatii publice, idealul meu e sa duc mai departe acest comert de elita inceput de familia mea. Aici frumosul si trecutul se imbina foarte armonios, e altceva decat ce vad eu pe strada. Un alt univers!”.

Extract din articol….

Multumim Formula As!

Alexa Radulescu

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: